Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tengerészmintás ablakdísz üvegmatricából

2009.02.03

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

Kellékek: fekete üvegmatrica kontúr, üvegmatrica festék (fehér, fekete, piros, drapp, sárga, barna), műanyag irattartó fólia, dekorációs homok

Kép

 

Nyomtassuk ki az ablakdísz sablonját, majd egy műanyag irattartó fóliába helyezzük bele. Fekete kontúrral rajzoljuk meg a körvonalakat. A kontúr fogja elválasztani a színeket egymástól, így azok nem fognak összefolyni, de csak akkor, ha a kontúrvonalak mindenhol összeérnek. A kontúrt felvihetjük úgy, hogy az a fóliához ér, de úgy is, hogy azt a fólia felett egy picivel a levegőben húzzuk. A kontúrvonalak egyenletes vastagságúak legyenek, ne legyenek benne levegőbuborékok. Ha mégis buborékos, akkor tűvel szúrjuk ki. Ha egyenletlen lett a kontúr, fogpiszkálóval igazíthatunk rajta. Hagyjuk néhány órát száradni a kontúrt.

Kép

 

Ha a kontúr teljesen megszáradt, következhet a festés. A vasmacska fekete, a mentőöv pedig piros-fehér színű legyen. A kontúrok közötti részeket üvegmatrica festékkel töltsük fel. A tubusból egyszerűen nyomjuk a festéket a kívánt helyre. Először a kontúrvonal mellé közvetlenül, majd a többi részre. A festés és a kontúr között ne legyen hézag, mert száradás után, lehúzáskor itt könnyebben elszakadhat. A levegőbuborékokat tűvel szúrjuk ki. Ha gyakorlatlanabbak vagyunk, akkor egyes részek feltöltése között várjunk, míg a festék kissé megszárad, így ha véletlenül beleérne a kezünk, nem fogjuk a festéket elmaszatolni.

Kép

 

Sárga festékkel fessük be a tengeri csillagot. A kisebb mintákat nehezebben tölthetjük fel közvetlenül a tubusból. A minta közepébe egy kis festéket nyomjunk a tubusból, majd fogpiszkálóval húzzuk ki a festéket egészen a kontúrvonalig. Ha nagyon pici a minta, akkor egy papírlapra nyomjunk kevés festéket. Barna festékbe mártott fogpiszkálóval húzzunk a csillagba néhány vékony csíkot.

Kép

 

 

A homokos részt fessük be drapp színűre. Ha nincs ilyen árnyalatú festékünk, akkor magunk is elkészíthetjük. Egy papírlapra nyomjunk fehér festéket, majd ebbe nagyon kevés barna és még kevesebb sárga festéket. Az egészet ecsettel keverjük össze. Sajnos ilyenkor sok levegőbuborék keletkezik, ezért ilyenkor érdemes majd a festékbe pl. homokot szórni. A kikevert festéket egy vastagabb ecsettel vigyük fel a felületre.

Kép

Mikor a drapp festéssel végeztünk, a még nedves festékbe szórjunk natúr színű dekorációs homokot. A vasmacska és mentőövön található lukat, hogy a lehúzás során itt ne szakadjon el, töltsük fel átlátszó festékkel. A kész képet hagyjuk 24 órán át száradni. Arra figyeljünk, hogy a festékbe ne kerüljön por és szösz, mert beleragadhat. Teljes száradás után a kész üvegmatricát húzzuk le a fóliáról, majd ragasszuk az ablaküvegre.

 

Ötlet:
Kapható olyan fólia, amire ha üvegmatrica festékkel rajzolunk, száradás után nem lehet róla lehúzni. Ha, ilyenre rajzolunk mintát, akkor száradás után a kontúrvonal mentén ollóval vágjuk körbe. Ezután tűvel szúrjuk át a tetejét, fűzzünk át rajta cérnaszálat és akasszuk fel. A kész üvegmatricát fóliára téve tároljuk, hűvös helyen. Ne érintkezzen másik üvegmatricával, mert összeragadnak. A nedves festékbe szórhatunk glitterport, velúrport, apró gyöngyöket, stb...

Hiba:

A tubust ne rázogassuk, mert levegős lesz, és mikor rajzolunk vele, köpködni fogja a festéket. Az elrontott kontúr könnyen visszaszedhető fültisztító pálcikával és fogpiszkáló segítségével. Kontúrozás közben időnként törölgessük le a csőrrészt. Használat előtt a csőrrész belsejét tisztítsuk ki a már beszáradt festéktől.

 

Az üvegmatricával készült sablon, az alábbi linkre kattintva elérhető (új ablakban nyílik)

picasaweb.google.hu/leapyearmeister/Sablonok 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2009

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vorsi0128@gmail.com

(Orsi, 2015.11.21 14:16)

Üdv.! Nem tudom megnyitni a linket! :(

Re: vorsi0128@gmail.com

(M, 2015.11.21 14:30)

Szia! Megnéztem, nálam működik.., de mivel nem tudom, hogy mi miatt nem tudod megnyitni, ezért elküldtem az e-mail címedre a sablont! :)
Üdv.: M.