Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szőlőfürtös készlet

2009.10.08

 

A nyáresti borozgatás elengedhetetlen kelléke lehet egy szép dekanter és pohár. A pompás nedű még jobban fog esni a saját kezüleg dekorált készletből, amit borkedvelő barátaink is értékelhetnek.

Kép

A különleges készlet elkészítéséhez csupán egy fehérboros pohár, egy dekanter, üvegfesték és szőlőmintás sablon kell, melyet akár az internetről is letölthetünk.

Kép

Hozzávalók: dekanter, fehérboros pohár, üvegkontúr (arany), üvegfestékek (lila, zöld, sárga, barna), ecset, sablon

Kép

A dekantert és a poharakat tisztítsuk meg alaposan balzsammentes mosogatószerrel és a festendő felületet töröljük át alkoholos ablaktisztítóval. Rögzítsük a sablon a poharak belsejébe. A pohár ívessége miatt nem simul jól a minta, ezért ragasztószalagos rögzítés helyett tömjük ki a poharat selyempapírral.

 

Kép

A papír a sablont a pohár szélére nyomja, így könnyen tudunk kontúrozni.

 

Kép

A dekanter belsejébe nem tudjuk rögzíteni a sablont, tegyük hát egyszerűen a dekanter alá a mintát, és azt "körülbelül" követve kontúrozzunk. A levelek erezetét még ne rajzoljuk meg, azt megtehetjük utólag is.

Kép

Ha a kontúr megszáradt (minimum félóra), elkezdhetjük a színkitöltést. Tekintve, hogy nem síküvegre festünk, valamivel kevesebb festéket használjunk, mert az üveg ívessége miatt könnyen megfolyhat. Mindig csak akkora felületen dolgozzunk, hogy a frissen festett rész nagyjából egyenesen állva megtudjon száradni. Ha, majdnem függőleges helyzetbe kerül, egészen biztosan végig fog folyni a festék az üvegen vagy belefolyik a mellette lévő festett részbe.

Kép

A szőlőszemeket színezzük lilára, ha árnyalatkülönbséget szeretnénk elérni, akkor a sötétebb szemeket dupla rétegben fessük, a világosabbakhoz pedig keverjünk egy csepp színtelent. Ne spóroljunk a festékkel, ha világosabb színt akarunk, mert foltos lesz a végeredmény.

Kép

Mivel a szőlő ősszel terem, amikor a levelek már nem élénkzöldek, keverjünk a zöld festékhez egy csepp barnát és 2-3 csepp sárgát. Így természetes őszi színeket kapunk.

Kép

Ha a festék megszáradt, a kontúrral húzzuk meg a levelek erezetét, és tegyünk egy-egy fényfoltocskát a szőlőszemekbe.

Kép

A minta gazdagítására szabad kézzel kanyaríthatunk még néhány indát a fürt és a levelek köré.

Kép

Tipp: a festett minta tartósságát növeli, ha kiégethető festékkel dekorálunk. Ne áztassuk és mosógépben se tisztítsuk!

  

 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2009

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.