Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A stencilezés technikája

2009.05.31

 

Pawlowszky Aranka, a Kreatív Café honlap szakértője, a stencil alkalmazásával kapcsolatban írta le saját tapasztalait. Ezt szeretném most ismertetni a KREATÍV KUCKÓ oldalát folyamatosan látogató, alkotó közönségemmel.

Rendkívül jó segédeszköznek és nagy segítségnek tartja a stencileket, amit - szerinte - a kreatív emberek kelléktára nem nélkülözhet.

A stencil jobb sarkában látható milyen lesz a minta, ha elkészül. Jó dolog azok számára, akik kevésbé vagy egyáltalán nem tehetségesek a rajzolásban, valamint a különböző tárgyak mintázásában. Nagyon jól hasznosíthatják azok is, akik tudnak rajzolni, hiszen a meglévő mintát kiegészíthetik további ötleteikkel.

Legnagyobb  előnye: hogy szinte bármilyen mintában megvásárolhatjuk, pl. növények (virág), állatok (béka, hattyú, pillangó, sárkány), karácsonyi (karácsonyfa, gyertya, mikulás, hóember), húsvéti minták (tojás, kosár, nyuszi) és autó, lovagvár sőt még betűk is léteznek belőle.

Stencil anyaga: műanyag és dekorgumi.
A dekorgumit nem ajánlja a szakértő, mert rugalmassága miatt nem tudunk vele jól dolgozni (elmozdulhat körberajzolás és festés alkalmával), használat során felkunkorodhat a gumi széle.
További hátránya, hogy 1-2 használat után a festéktől csúnyán elszíneződik, míg a műanyagról használat után (rövid időn belül) hideg vízben szivaccsal lemossuk a rárakódott festéket vagy a színező pasztát.

Különböző használati tárgyak mintázására, díszítésére használható.

Kép

A következő ötleteket ajánlja:

  • Fém tárgyak díszítésére: dobozok, öntözőkannák, vödrök, kis szekrénykék. Lehetőleg vízzel higítható zománcfestéket (SADOLIN) vásároljunk, könnyű vele dolgozni, és nem kellemetlen szagú.
  • Fatárgyak díszítésére: dobozok (pl. boros), szalvétatartók, ékszerdobozok, fogasok, tálcák fűszertartók. 
  • Papírtárgyak díszítésére: dobozok, képek, papír táskák, csomagoló anyagok (ajándékozásra). Az Akril festékre lesz szükségünk.
  • Textilek díszítésére: edényfogó, konyharuha, edény alátét, kisebb-nagyobb asztalterítők, tisztasági csomagok, tornazsák, divat és bevásárló táskák, textil szalvéta. Textil festéket vásároljunk, kisebb kiszerelésben hobbi boltokban kapható a LEEHO, ami 24 órás száradást igényel. A textilt száradás után a visszáján vasaljuk ki.
  • Hímzések előrajzolására: ha bármilyen textilt szeretnénk kihímezni, csak rajzoljuk körbe a mintát az anyagon. Hímzés előtt ellenőrizni kell a mintát, mert bizonyos részletek kiegészítésre szorulhatnak, rajzolnunk kell még a mintához, és utána elkezdhetjük a hímzést.
  • Üvegfelületek díszítésére: fürdőszoba ablakra, bejárati ajtóra, szekrények üvegajtóira. Ebben az esetben kizárólag üvegfestéket használjunk.
  • Fafelületek díszítésére: Ennél az anyagnál többféle módon díszíthetünk vele, natúr vagy festett bútorok felületeinek dekorálására. Használhatjuk laminált bútorlapok dekorálására is, ekkor ügyeljünk a festék megválasztására, műanyag festésére alkalmas festéket használjunk. A bútorra használhatunk Akril, SADOLIN festéket kivéve a színező pasztát, mert az lemosható (bár a szín foltja ott marad). Ha kész a minta, vizes bázisú színtelen lakkal érdemes tartósabbá tenni a bútorlapon. Felkenhetjük a lakkot az egész felületre, vagy csak a mintára.

 

A stencilezés:

A felületeket előtte portalanítsuk, zsírtalanítsuk. Ha textillel dolgozunk, előtte mossuk ki. Először az alapszínnel dolgozzunk, ezzel fessük meg a mintázni kívánt felületet. Ha teljesen megszáradt az alapunk, utána elkezdhetjük a minta készítését. (A száradás attól függ, milyen felülettel dolgozunk és hányszor kell újra lefesteni). Ceruzával mérjük ki hová szeretnénk tenni a mintát és rögzítsük a stencilt Tixoval, vagy a felülettől függően olyan ragasztóval, amit a munka végeztével könnyen eltávolíthatunk. Ha papírral dolgozunk, ne ragasszuk rá a stencilt, hanem próbáljuk a munka során ügyesen a felülethez nyomni a stencilt, vagy vegyük igénybe családtagjaink segítségét.

Stencil ecset:

Stencilezésre alkalmas ecsetre van szükségünk a folytatáshoz, ami nem olcsó ecset a hobbi boltokban. Ezért megteszi a mosogató vagy más kisebb fajta szivacs is. Színezőbe vagy festékbe mártjuk a száraz ecsetet, szivacsot és finoman nyomkodva felvisszük a felületünkre. Ha első alkalommal halvány a minta, várjunk egy keveset és ismét nyomkodjuk rá az ecsetet. Nem érdemes nagyon rányomni a szivacsot, mert a festék befolyik a stencil alá és elkenődik a minta. Használjunk inkább szivacsot, mert szebb mintát kapunk a végén. A biztonság kedvéért hagyjuk a mintánkat egy napig száradni, mielőtt az elkészült tárgyat használatba vesszük. 

Az árnyékolás technikáját alkalmazva:

Két színű festéket viszünk fel, ha az egyik szín megszáradt, akkor felvisszük a másik színt is, de ekkor nem a teljes felületen nyomjuk át az ecsetet, hanem találomra bizonyos részeken, ettől lesz sejtelmes a minta.

Sablon eltolásos minta:

Gyakorlottabb stencilezőknek ajánlja a szakértő. Ügyelni kell, hogy a sablont úgy tegyük vissza, a már meglévő mintára, hogy illeszkedjenek a már elkészült elemekhez. Ezt is készíthetjük egy vagy több színből. 

Színek használata:

Régi időket idézhetünk fel, csak fekete minta elkészítésével. Készíthetünk teljesen egy színű mintát, vagy több színűt, ezt a mintánk és a fantáziánk dönti el. Az ünnepi mintákhoz használjunk csillogó festékeket vagy a festékre, színtelen lakkra szórjuk rá a csillámport.

Csillámpor:

Az arany és ezüst színeken kívül piros, zöld, kék, gyöngyházfényű csillámporhoz is hozzájuthatunk a hobbi boltokban. A kis tégelyek rendkívül kiadósak és olcsók.

További előnye:

teljes konyhai, szobai, fürdőszobai szetteket készíthetünk a festősablon segítségével. 

 

Kép

Mindenkinek jó munkát, és kellemes időtöltést kívánok!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tucsli@yahho.com

(Aranka , 2010.03.13 01:21)

Örülök, hogy tetszik az általam kitalált technika.