Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi kép ólomkeretben (hagyományos üvegfestékkel)

2008.05.15

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

Kellékek: Ovális üveglap rézkeretben, üvegkontúr festék, üvegfestékek, organzaszalag

Kép Mielőtt nekilátnánk az üvegfestéshez, az üveget tisztítsuk meg. Ne legyen zsíros, ne legyenek rajta ujjlenyomatok, valamint az apró kis szöszöket is távolítsuk el róla. Papírra nyomtassuk ki a mintát, ami alapján majd elkészítjük a képet. Ha kell, nagyítsuk fel a kívánt méretre. A kinyomtatott mintát helyezzük az asztalra, majd erre fektessük ár az üveglapot. Hogy ne mozduljon el, a két oldalára tegyünk ragasztószalagot, és a papírhoz ragasszuk oda. A ragasztószalagot olyan helyre tegyük, ahol nem fogunk festeni.

Kép Jöhet a kontúrozás. Réz színű kontúrral rajzoljuk át a mintát. A kontúr fogja elválasztani a színeket egymástól, így azok nem fognak összefolyni, de csak akkor, ha a kontúrvonalak mindenhol összeérnek. A kontúrt felvihetjük úgy, hogy az üveghez ér, de úgy is, hogy az üveg felett egy picivel a levegőben húzzuk. A kontúrvonalak egyenletes vastagságúak legyenek, ne legyenek benne levegőbuborékok. Ha mégis, akkor tűvel szúrjuk ki. Hagyjuk száradni. A kontúr száradása után az üveget vegyük le a mintarajzról, és tegyük fehér papírlapra. A képet kezdjük el kifesteni. A képet kifesthetjük ugyanolyan színekkel, mint a fotón szerepel, de persze ettől el is térhetünk.

Kép

Először a kis mintákkal kezdjük. Ha nagyon pici a minta és nem tudunk ecsettel festeni, akkor használjunk hozzá fogpiszkálót. A fogpiszkáló végét mártsuk bele a festékbe, majd a festendő rész közepébe tegyük a fogpiszkálót, amiről szépen lefolyik a festék és elterül a mintában. Ha mégsem terül el kellően a festék, akkor a fogpiszkálóval kicsit igazítsuk el. A festék érjen egészen a kontúrig. Hagyjuk száradni.

 Kép

 Mikor a kis festett minták megszáradtak, fessük ki a nagyobb mintákat. Ezt vékony hegyes ecsettel készítsük. Ecsettel vigyük fel a kívánt részre a festéket, majd minden irányba gyorsan és egyenletesen oszlassuk el. Ha a festékben sok levegőbuborék lenne, akkor tűvel szúrjuk ki vagy ecsettel húzzuk ki. A festék itt is érjen mindenhol egészen a kontúrig, de a kontúrra ne menjen rá. Festés után az ecsetet mossuk ki. Ha vizes alapú festékkel dolgoztunk, akkor az ecset vízzel elmosható. Ha oldószeres festéket használtunk, akkor oldószerben áztassuk ki az ecsetet. Hagyjuk teljesen megszáradni a képet. Legjobb, ha 24 órán át hagyjuk száradni. Mikor teljesen megszáradt, nagyon puha ronggyal töröljük át a felületet. Befejezésül az akasztóba fűzzünk egy organzaszalagot, a felénél kössük csomóra, a maradék szalagból pedig kössünk masnit és tegyük az ablakba.

Ötlet:
Ha nincs semmi ötletünk milyen mintát fessünk az üvegfelületre, akkor lapozgassunk művészeti könyveket, mesekönyveket.
A száradási idő festékenként változhat, tartsuk be ami a festék címkéjén található.
A festékek keverhetőek egymással, de vízes alapút csak vízes alapúval keverjünk, az oldószereset pedig csak oldószeressel.
A festékek világosíthatóak színtelen festékkel.
A festést természetes fénynél végezzük, jobban látjuk a színeket.
A kontúrozást és a festést fentről lefelé, illetve balról jobbra (balkezesek jobbról balra) végezzük, így jobban elkerülhetjük, hogy beleérünk a már elkészült részekbe.

Hiba:
Ha a kontúrozást elrontottuk, akkor fogpiszkálóval frisszen vissza tudjuk szedni.
Ha a kontúrozást vagy a festést elrontottuk, akkor várjuk egy keveset, míg megszárad, majd körömmel vagy sniccerrel szépen lekaparjuk.

 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.