Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi cserépdísz

2008.05.04

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

Kellékek: cserép, apró mintákból álló szalvéták, festékek, ragasztó, lakk

Kép A cserepet tisztítsuk meg a portól, ha kiálló kis agyagdarabkák vannak rajta, akkor finom csiszolópapírral csiszoljuk le róla. Válogassunk többféle apró mintás szalvétát, amit használni szeretnénk. A szalvétán lévő kis mintálat óvatosan a körmünkkel tépkedjük körül. Persze ollóval is körbevághatjuk, de ha tépkedjük sokkal szebben bele fog majd simulni a háttérbe. A szalvéta felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk használni. Tegyük félre a szalvétadarabokat.

Kép 

 

Vegyük elő a cserepet. Mivel a cserép sötétebb színű, így ha ráragasztanánk a világos szalvétát, akkor az is sötét színű lenne, nem érvényesülne. Ezért a cserepet a pereme aljáig alapozzuk le halványsárga színűre. Tegyük félre száradni.

 

Kép

 

Száradás után a peremét fessük be csíkosra. Kb. 1 cm-ként húzzunk függőleges vonalakat rá, kívülre és belülre is. Arra figyeljünk, hogy páros mennyiségű rublikát kapjunk, mert így tudjuk felváltva, egyenlő részben kifesteni. Minden második részt fessünk be élénksárga színűre, majd a többi részt élénk halványzöldre. Érdemesebb a világos színnel kezdeni, így ha az átér a másik rublikába, akkor a sötétebb szín el fogja fedni a hibát. Hagyjuk száradni.

Kép Száradás után a szalvétadarabkákat helyezzük el a cserépen. Próbáljunk ki többféle elrendezési módot. Amelyik variáció a legjobban tetszik, azt jegyezzük meg. Vegyük le az összes szalvétát a cserépről. Majd a cserepet teljes egészében kenjük be ragasztóval és kezdjük el feltenni rá a szalvétákat. Minden darabot a felragasztás után puha ecsettel simítsunk ki, hogy ne legyen ráncos. Ha a ragasztó már a szalvéta felragasztása előtt megszáradna, akkor még egyszer kenjük be. A cserép aljára is tehetünk szalvétát. Ezután várjuk meg míg a ragasztó teljesen megszárad.Kép

Azzal a halványsárga színnel, amivel alapoztunk, most újra fessük be a cserepet a minták között. A szalvéta kröül pedig vékony ecsettel, egészen a minta tövéig fessük be, hogy a szalvéta széle teljesen eltűnjön. Így teljesen bele fog olvadni a cserépbe. Kicsit időigényes, de megéri, mert nagyon szép lesz tőle a cserép. A szalvéta mintájába is belefesthetünk néhány helyen a saját színével, így az is szép élénk lesz.

Kép

 

Ezután azzal az élénksárga színnel, amit a csíkozásnál használtunk, elszórtan pötyögtessünk a minták közé. Egy tompa ecsetre vigyünk fel festéket, majd a felesleges festéket papírra fessük ki. Így félig száraz ecsettel szép színátmenetet tudunk képezni a halvány és az élénk szín között. Ha kell, akár még fehér színnel is megbolondíthatjuk. Addig pötyögtessünk, míg kellemes színhatást el nem érünk. 

Kép

 

Ezután az egész cserepet kenjük át ragasztóval, majd hagyjuk megszáradni. Befejezésül az egészet kívülről lelakkozhatjuk. Ha a cserépbe növényt szeretnénk ültetni, akkor vízálló lakkal többször kenjük be a belsejét. Sajnos egy idő után át fog ázni, rongálva ezzel a külső részt.

 

Ötlet:
Cserép dekorálásához használjunk olyan szalvétát, amin kisebb-nagyobb minták vannak. Ezeket a mintákat szépen, ránctalanul fel tudjuk helyezni a cserépre. Ellenben, ha nagy szalvétadarabot teszünk rá (negyed oldalas), akkor azt sajnos nem fogjuk tudni szépen, ráncmentesen felhelyezni. A cserép fokozatosan szűkűl lefelé, a szalvéta viszont nem tudja követni a szűkűlést, ezért ha azt rásimítjuk, nagyon sok ránc keletkezik, a rajta lévő minta pedig eltorzul. Ha sötét színű hátteret szeretnénk, akkor alapozáshoz használjunk fehér festéket, majd erre ragasszuk a szalvétát, és ezután a szalvéta körül fessük be sötét színűre a cserepet. De készülhet úgy is, hogy a szalvétát rátesszük a cserépre, majd halványan körberajzoljuk ceruzával. Ezután a körberajzolt részt lefestjük fehérre, a szalvétát ráragasztjuk és utána sötét színnel körbefestjük.

 

 

 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.