Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méhecskés reggeliző készlet

2008.04.26

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

Tányér mintarajzának átmérője: 20 cm
Bögre mintarajzának magassága: 14,5 cm

Kellékek: 20 cm átmérőjű kistányér, 15 cm magas, keskeny bögre, porcelánfestő filctoll (fekete, sárga, fehér)

KépA porcelánokat festés előtt alaposan tisztítsuk meg a portól és zsírtól. Nyomtassuk ki a tányér, a bögre és a méhecske sablonját. Ezután a sablonok hátoldalán a mintát egy puha ceruzával rajzoljuk át. A tányér és a bögre sablonját a körvonalak mentén ollóval vágjuk ki. A méhecskét pedig egy kis ráhagyással vágjuk körül.

Kép

Helyezzük fel a tányérra a sablont úgy, hogy a ceruzával átrajzolt oldal nézzen a tányér felé, majd néhány helyen ragasszuk oda ragasztószalaggal. A bögre oldalára is ragasszuk rá a sablont, és itt is a ceruzával átrajzolt oldal nézzen a bögre felé. Ennek a sablonnak az eleje és a vége pont a bögre füléig ér. A méhecske rajzát a bögre belsejébe ragasszuk, de olyan helyre tegyük, hogyha iszunk belőle, akkor lássuk a mintát. Ceruzával erősen rajzoljuk át az összes mintát, így az alul lévő grafit rányomódik a porcelánra, és ezáltal könnyen ki tudjuk festeni őket.

Kép
Óvatosan vegyük le a sablonokat. Ha néhány helyen nem fogta be a grafit, akkor ceruzával rajzoljuk fel a hiányzó részleteket. Jöhet a filctollal való rajzolás. Használat előtt rázzuk fel a filctollat! Először a bögrét rajzoljuk meg. Fekete filctollal írjuk át a feliratot, majd a kaptár körvonalait és ajtaját rajzoljuk meg. Ezután a pici méhecskék kontúrjait, a fekete csíkjait, és a csíkot amit maguk után húznak rajzoljuk át. A bögre belsejében a méhecskét is rajzoljuk át feketével. Minden egyes kis szó és minta után várjunk, hogy megszáradjon a festék, így nem maszatoljuk el. A festék hamar megszárad. A bögre után ugyanilyen sorrendben rajzoljuk meg a tányér mintáját is.

Kép

 

A sárga filctollal a kaptárak belsejét fessük be. A már megrajzolt fekete vonalakra ne menjünk rá!

 

 

Kép

méhecskék potrohán lévő csíkokat fessük be sárgára. Mivel a minta nagyon pici, ezért a filctollból nyomjunk ki kevés festéket egy papírlapra, és a festékbe mártsunk egy fogpiszkálót, majd ezzel fessük ki a méhecskéket.

 

 

 

A kis méhecskék szárnyait ugyanezzel a módszerrelKép fessük be fehérre. A bögre belsejében lévő nagyobb méhecske szárnyát pedig filctollal fessük be. Hagyjuk kicsit száradni.
Mostmár nincs más hátra, minthogy tartósítsuk a festést. Egy puha ronggyal óvatosan töröljük le a tányérról és a bögréről az ujjlenyomatokat. Ezután tegyük őket hideg sütőbe, majd 160 ºC-on ,90 perc alatt égessük ki. A sütőben hagyjuk kihűlni.A sütés által a festés tartós és vízálló lesz.

 

Ötlet:
Ha nem fehér hátteret szeretnénk, hanem pl. világoskéket, akkor szükségünk lesz egy folyékony porcelánfestékre is. A festékbe mártsunk bele szivacsot, a felesleges festéket itassuk le papírra, majd a szivacsot nyomkodjuk a porcelánra. A teljes felületet fessük be vele. A továbbiakban a fentebb leírt mód szerint készítjük el a reggeliző készletet.
Porcelán festéséhez néhány fajta üvegfestéket is használhatunk.


Hiba:

Ha nem sikerül egy-egy mintát szépen megrajzolnunk, ne aggódjunk. A festék sütés előtt még körömmel is levakarható. De körömlakk is lemosható. A fültisztító pálcikát mártsuk bele a körömlakklemosóba, majd a nemkívánatos mintát töröljük le vele. A másik oldalával pedig töröljük szárazta. Arra azonban figyeljünk, hogy a körömlakklemosó ne érintkezzen a filctolla, mert tönkreteheti azt.

A reggelizőkészlethez tartozó sablon, az alábbi linkre kattintva elérhető (új ablakban nyílik)

picasaweb.google.hu/leapyearmeister/Sablonok


 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Nógrádi Maya, 2011.06.18 16:37)

Jó napot! Az a kérdésem lenne, hogy ezt a módszert, ha bögre belsejére alkalmazom, biztosan nem lesz semmi káros hatása ha sokat isznak belőle, nem óldódik bele a festék a teába mondjuk, megmérgezve az ajándákozottat?:) Köszönöm a választ!
Üdv!