Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cserépdísz

2008.08.18

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

Kellékek: cserép, kisebb mintákból álló szalvéta, festékek, ragasztó, lakk, Biopin hajóolaj

Kép

A cserepet tisztítsuk meg a portól, ha kiálló kis agyagdarabkák vannak rajta, akkor finom csiszolópapírral csiszoljuk le róla. Válasszunk ki olyan szalvétát, amelyen több tengerhez kapcsolódó minta van. A mintákat ollóval vágjuk ki. A szalvéták felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk használni.


Kép

 

 

Vegyük elő a cserepet. A szalvétákat tegyük egyesével a cserépbe, tetszőleges helyekre, majd ceruzával, némi kis ráhagyással, rajzoljuk körbe.

Kép

 

 

 

 

Mivel a cserép sötétebb színű, így ha ráragasztanánk a világos szalvétát, akkor az sötét színűvé válna, és nem érvényesülne. Ezért a cserepet a szalvéta alatt fehérre le kell alapozni. Ez történhet alapozóval vagy sima fehér festékkel is. Hagyjuk megszáradni.

 

Kép

 

 

Mikor megszáradt, akkor az alapozott részt kenjük be ragasztóval, majd gyorsan tegyük bele a kivágott szalvétát. A felületét ecsettel simítsuk ki, ne legyen ráncos. Mindegyik szalvétát ugyanígy ragasszuk fel.


 Kép

 

 

A felragasztott szalvéták köré, a szalvéta szélétől 3 mm-re húzzunk vékony vonalat. Ezt a kis részt mindegyik szalvéta körül fessük be fehérre.

 

Kép

 

Következhet a cserép festése. A szalvéta körül, a cserép pereméig fessük be sötétkékre. A peremét kívül és belül is fessük be pirosra. Hogy élénk legyen a szalvéta képe, néhány helyen a minta színével megegyezően fessünk bele. Hagyjuk teljesen megszáradni.

 

Kép

 

 

Ezután az egész cserép külső felületét kenjük át ragasztóval, majd hagyjuk megszáradni. Befejezésül az egészet kívülről matt lakkal fújjuk le.

 

Kép

 

 

Ha a cserépbe növényt szeretnénk ültetni, akkor Biopin (*) hajóolajjal kenjük be a belsejét, ezzel vízállóvá tehetjük. Érdemes többször is átkenni vele, majd hagyjuk jól kiszáradni.

 

 

 

Ötlet:
Cserép dekorálásához használjunk olyan szalvétát, amin kisebb-nagyobb minták vannak. Ezeket a mintákat szépen, ránctalanul fel tudjuk helyezni a cserépre. Ellenben, ha nagy szalvétadarabot teszünk rá (negyed oldalas), akkor azt sajnos nem fogjuk tudni szépen, ráncmentesen felhelyezni. A cserép fokozatosan szűkül lefelé, a szalvéta viszont nem tudja követni a szűkülést, ezért ha azt rásimítjuk, nagyon sok ránc keletkezik, a rajta lévő minta pedig eltorzul. Ha sötét színű hátteret szeretnénk, akkor alapozáskor használjunk fehér festéket, majd erre ragasszuk a szalvétát, és ezután a szalvéta körül fessük be sötét színűre a cserepet.

(*)
A Biopin hajóolaj egy hagyományos skandináv felületkezelési módszert követ, így különlegesen jól bírja a szélsőséges viszonyokat, mivel a lenolaj és a faolaj speciális párlatát tartalmazza. Hosszantartó, és különlegesen vízálló és rugalmas felületet képez. Magasfényű, oldószere a narancsterpén. Az ecset használat után Biopin oldószerrel vagy terpentinolajjal tisztítandó.

 

 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.